Dlaczego sok z żurawiny uważany jest jako idealny bardzo zdrowy składnik zimowej diety?
Żurawina to małe, czerwone owoce, które rosną na nisko położonych krzewach, spokrewnione blisko z jagodami, borówkami i porzeczkami. Sok żurawinowy, pomimo że nie jest tak popularny, jak sok pomarańczowy lub jabłkowy, to jest to pyszny napój, który niesie wiele korzyści dla zdrowia. Wiele osób pije go, aby zapobiec infekcjom dróg moczowych oraz przy problemach z nerkami.
Chociaż jest to jeden z najczęstszych powodów, dla których ludzie go piją, sok z żurawiny naturalny oferuje kilka innych właściwości prozdrowotnych. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto go włączyć szczególnie do zimowej diety.
Składniki żurawiny kluczowe dla zdrowia organizmu
Oprócz przeciwutleniaczy sok żurawinowy oferuje wiele witamin i mikroelementów, m.in. witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy i kluczową dla odporności witaminę C. Dodatkowo sok z żurawiny zapewni odpowiednie dawki wapnia, magnezu, potasu, miedzi i manganu, tak by układ sercowo naczyniowy oraz inne narządy były dobrze chronione. Bogactwo mikroelementów w owocach żurawiny jest olbrzymie i już jedna szklana dziennie uzupełnia węglowodany oraz białko w organizmie.
Witamina C w żurawinie, czyli kilka słów o tym prozdrowotnym składniku
Sok żurawinowy jest doskonałym źródłem witaminy C i zapewnia 40% zalecanego dziennego spożycia już w jednej filiżance. Witamina C odgrywa wiele ważnych ról w organizmie, jest m.in. silnym przeciwutleniaczem i pomaga powstrzymać wolne rodniki przed uszkodzeniem komórek. Może to wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych chorób, takich jak rak, choroby serca i inne.
Witamina C pomaga również leczyć po urazach, wytwarza kolagen, wchłania żelazo i wzmacnia układ odpornościowy. Picie soku żurawinowego w okresie jesienno – zimowym jest kluczowe dla ochrony przed różnego rodzaju infekcjami.
Jeszcze kilka powodów do regularnego picia soku żurawinowego
Witamina C nie jest jedynym przeciwutleniaczem w soku żurawinowym. Szklanka zapewnia około 20% zalecanej dziennej dawki witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowia skóry, naczyń krwionośnych i serca.
Warto jednak pamiętać, że takie antyoksydanty jak myricetin, peonidyna, antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna, znajdują się głównie w skórkach świeżej żurawiny. Ponieważ sok żurawinowy nie zawiera skórek, ma ich niższe stężenia.
Wśród inne korzyści zdrowotnych picia soku żurawinowego wyróżnić można poprawę zdrowia serca, regulowanie poziomu cholesterolu i obniżenie ciśnienia krwi. Jak widać, sok z żurawiny warto pić cały rok, a ze względu na większe potrzeby organizmu zimą, warto zwiększyć jego ilość spożywaną o tej porze roku.
Może spodobać Ci się również:
Czasami nasza skóra potrzebuje dodatkowej troski i wsparcia, szczególnie wtedy, gdy staje się dojrzała i podatna na oznaki starzenia. Na szczęście współczesna technologia i postęp w dziedzinie kosmetologii przynoszą wiele…
Czytaj więcej