Ile kcal ma pizza 30 cm? Sprawdź, jakie właściwości ma takie danie

photo 1534308983496 4fabb1a015eeixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Gdy dbamy o właściwą wagę, skrupulatnie sprawdzamy każdy posiłek pod kątem kalorii. Wielu dietetyków wskazuje nawet, że podczas okresu odchudzania powinniśmy odstawić składniki tłuste i ciężkostrawne. Za takie potrawy uchodzą dania typu fast-food, do których niestety zaliczana jest również pizza. Ale czy faktycznie dostarcza ona aż tak dużą ilość kalorii?

Dlaczego pizza uchodzi za niezdrową?

Główną przyczyną dużej ilości kalorii w popularnym daniu jest chrupiący spód. Najczęściej przygotowuje się go na bazie mąki pszennej, która jest cennym źródłem węglowodanów. Podnoszą one kaloryczność potrawy. Pizzę niekiedy obciążają również znajdujące się na jej powierzchni dodatki. Mowa tu przede wszystkim o przetworzonych wędlinach, kurczaku czy tłustych serach żółtych.

Pojedynczy kawałek pizzy może zawierać nawet 350 kcal. Oznacza to, że średniej wielkości pizza dostarczy nawet 2500 kcal. Oczywiście nie musimy zjeść ciasta sami, lecz tak duża liczba węglowodanów w potrawie wzmaga apetyt i bardzo często nie kończymy na jednym kawałku.

Czy chrupiące ciasto zawiera w sobie coś cennego?

Pizza oprócz sporej dawki kalorii dostarcza również szeregu mikroelementów i witamin. Sos pomidorowy, który znajduje się na cieście dostarcza duże ilości błonnika oraz likopenu wspierającego pracę układu pokarmowego. W składnikach znajdujących się na cieście znajdują się tez liczne witaminy, takie jak A, D, witaminy z grupy B oraz E.

Pizza jest jednocześnie źródłem mikroelementów. W dodatkach warzywnych można znaleźć dużo potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Potrawa dostarcza również tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Nie jest więc tak, że to potrawa w stu procentach niezdrowa.

Czy muszę rezygnować ze smakowitego ciasta?

Naukowcy przekonują, że podstawą każdej diety jest utrzymanie odpowiedniego bilansu kalorii. Powinien on być nieznacznie niższy od dziennego zapotrzebowania, przez co zmusimy organizm do korzystania ze zmagazynowanej energii. Jeśli nie możemy obejść się bez charakterystycznego smaku pizzy, nie musimy z jej rezygnować, choć powinniśmy ograniczyć spożycie.

Pojedynczy kawałek pizzy z krakowskich Bronowic jeszcze nikomu nie zaszkodził. Jeśli zależy nam na zdrowiu można zamówić warianty na cienkim cieście, które zawierają mniejszą ilość kalorii. Oczywiście należy przy tym pamiętać, że nie jest to potrawa, którą możemy jeść codziennie. Najlepiej raczyć się smakiem ciasta co jakiś czas, na przykład raz na tydzień.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file

Zasiłek chorobowy w Niemczech. Co warto o nim wiedzieć?

1 marca 2021

Zdarzają się chwile, kiedy człowieka dopada choroba i nie ma jak się przed tym uchronić. Szczególnie dotkliwe jest to wówczas, gdy dotyczy pracującego za granicą. W takiej sytuacji zwolnienie lekarskie…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady