Jak zrobić ciasto do pizzy? Sprawdzamy najpopularniejsze przepisy
Pizza towarzyszy nam na każdym kroku. Nie ma chyba osoby, która nie lubi chrupiącego ciasta i dopasowanych dodatków. Przygotowanie idealnie wysmażonej pizzy może jednak stanowić wyzwanie. Istotne jest przede wszystkim wypieczenie jego podstawy, czyli ciasta. Choć każda pizzeria ma swoje unikalne przepisy, ciasto na potrawę zawsze zawiera kilka podstawowych składników. Jak zatem przygotować pizzę?
Poznaj podstawowy skład pizzy
Do przygotowania podstawy pizzy, potrzeba mąki pszennej, szklanki wody, drożdży cukru oraz soli. To podstawowe składniki, bez których nie da się uformować ciasta w odpowiedni sposób. Dodatkowo, aby zachować odpowiednią konsystencję, należy przygotować 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Proces przygotowania ciasta rozpoczyna się od zmieszania ciepłej wody z drożdżami i cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Po około 5-minutowym odczekaniu i spienieniu drożdży można dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Następnie ciasto wyrabia się ręcznie lub za pomocą miksera do czasu, gdy stanie się ono elastyczne i nie będzie się kleiło. Po uformowaniu, odstawiamy je w ciepłym miejscu, gdzie będzie mogło wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Co powoduje puszystość i chrupkość ciasta?
Charakterystyczną chrupkość tworzy się poprzez odpowiednie wypieczenie jego dna ciasta. Do tego celu można wykorzystać standardową patelnię, na której zmieści się nasza pizza. Naczynie rozgrzewamy na ogniu bez tłuszczu przez czas około dwóch minut. Na tak przygotowaną patelnię wkładamy przygotowany placek do pizzy i przesmażamy go do czasu, gdy na spodzie pojawią się brązowe plamy.
Zwykle wystarczy 2 minuty, aby przygotowywane ciasto przybrało charakterystyczny wygląd. Wtedy obracamy je na drugą stronę i podpiekamy jeszcze przez minutę. Tak przygotowane ciasto na pizzę ściągamy z patelni i układamy na blasze do pieczenia razem z przygotowanymi dodatkami.
Piecz pizzę na kamieniu!
Oprócz standardowego pieczenia ciasta w piekarniku można użyć innego sposobu. Popularne jest użycie kamienia, na którym przygotowana może być smaczna pizza. Kraków Krowodrza jest miejscem, w którym tę technikę bardzo często wykorzystują tutejsze restauracje i punkty gastronomiczne. Na czym to polega?
Do przygotowania ulubionego przysmaku, wykorzystywany jest specjalny kamień, który imituje pracę rozgrzanego pieca. Właściwości kumulowania i stopniowego oddawania energii przydają się podczas jednolitego opiekania ciasta na całej jego szerokości. Taki kamień przed pieczeniem należy rozgrzać w piekarniku do temperatury 200 stopni. Następnie po wysunięciu go, nakładamy surową pizzę na wierzch. Pieczenie ciasta przez 2-3 minut da doskonały efekt chrupkości.
Może spodobać Ci się również:
Podjęcie się pracy w Niemczech będzie wymagało od potencjalnego kandydata nieco więcej umiejętności organizacyjnych, niż w przypadku pracowników pozostających na terenie kraju. Z racji tego, że część potrzebnych rzeczy trzeba…
Czytaj więcej