Jakiego jedzenia unikać cierpiąc na choroby tarczycy?
Tarczyca jest gruczołem znajdującym się u podstawy szyi, który uwalnia hormony odpowiadające między innymi za regulację metabolizmu i pracę serca. Kiedy więc tarczyca działa nieprawidłowo, ma to wpływ na cały organizm. Głównymi chorobami tarczycy są niedoczynność i nadczynność.
W przypadku gdy tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, mamy do czynienia z niedoczynnością. Powodem może być nieprawidłowe działanie samej tarczycy, czyli tzw. niedoczynność pierwotna, lub brak sygnału od przysadki mózgowej niezbędnego do wyzwolenia hormonu (tzw. niedoczynność wtórna). Objawy są jednakowe w obu przypadkach: wzrost masy ciała, zmęczenie, wrażliwość na zimno, a nawet depresja.
Nadczynność występuje, gdy tarczyca uwalnia zbyt dużą ilość hormonu. W tym przypadku objawy są wręcz odwrotne: utrata masy ciała, wrażliwość na ciepło, drażliwość, nieregularne bicie serca.
Choroby tarczycy są w głównej mierze uwarunkowane genetycznie. Jednak dużą rolę odgrywają tu także czynniki środowiskowe, stres czy dieta. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre pokarmy mogą prowadzić do zaostrzenia chorób tarczycy.
Fast foody i jedzenie przetworzone
Do procesu wytwarzania hormonów tarczyca potrzebuje jodu, który pozyskuje z posiłków przez nas spożywanych w ciągu dnia. Przygotowując je w domu, używamy soli jodowanej, tymczasem przetworzone produkty jej nie zawierają.
Produkty zbożowe
Osoby cierpiące na celiakię znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia chorób tarczycy. Dlatego zaleca się unikanie produktów zbożowych również osobom potencjalnie narażonym na celiakię (potwierdzone przypadki wystąpienia choroby w rodzinie, niektóre choroby autoimmunologiczne). Wpłynie to nie tylko na wsparcie trawienia, ale także zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób tarczycy.
Soja
Mimo iż uważana jest za zdrowszy zamiennik mięsa, to jednak może mieć negatywny wpływ na tarczycę. Zmniejsza bowiem jej zdolność do wchłaniania jodu. Jest to szkodliwe zwłaszcza przy niedoczynności tarczycy.
Słodycze
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Mimo to większość z nas spożywa go zdecydowanie za dużo, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Cukier może wywoływać w naszym organizmie stany zapalne oraz prowadzić do takich chorób jak cukrzyca czy choroby serca. Ponadto w przypadku niedoczynności tarczycy, która spowalnia metabolizm, sprawia, że bardzo szybko zyskujemy na wadze. Eliminacja ilości cukru w codziennej diecie jest jedną z najważniejszych rzeczy, którą należy wykonać w przypadku chorób tarczycy.
Może spodobać Ci się również:
Przepisy prawa pracy obowiązujące w Niemczech mają za zadanie chronić dóbr pracownika, aby pracodawca nie wykorzystywał podległych mu osób. W prawie tym uregulowane są wszelkie kwestie, które określają zasady pracy,…
Czytaj więcej