Nietolerancja laktozy: czym jest i jak sobie z nią radzić?

Nietolerancja laktozy: czym jest i jak sobie z nią radzić?

Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej, na rynku pojawiło się wiele mlek roślinnych oraz innych produktów będących zamiennikami nabiału. Wszystkie one nie zawierają laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Po te artykuły spożywcze sięga jednak coraz więcej osób, które nie wykluczają produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety ze względu na modę czy przekonania na temat traktowania zwierząt. Te osoby zmagają się z nietolerancją laktozy. Jest to schorzenie, które dotyka społeczeństwa coraz szerzej.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Nasz organizm produkuje enzymy, które pomagają nam strawić pożywienie. Do prawidłowego trawienia laktozy potrzebna jest nam laktaza. To enzym wytwarzany w jelitach, który rozbija laktozę na cukry proste – glukozę i galaktozę, które później trafiają do krwiobiegu i odżywiają nasze ciało. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy wytwarzają za mało laktazy, która pomaga rozłożyć i strawić cukier zawarty w mleku i jego przetworach. Może tak być w wyniku problemów genetycznych. Wtedy mówimy o wrodzonej nietolerancji laktozy. Istnieje również druga, bardziej popularna odmiana tego schorzenia, czyli nietolerancja nabyta.

Jak objawia się nietolerancja laktozy?

Większość z nas rodzi się ze zdolnością do trawienia mleka i zawartych w nich cukrów. Niestety, według badań naukowców, około 75% światowej populacji w pewnym momencie życia traci zdolność do strawienia laktozy. Organizm takiej osoby wytwarza zbyt mało laktazy, która umożliwia rozłożenie cukru zawartego w mleku. Na chwilę obecną nie do końca wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Po czym poznać, że i nas dopadło to schorzenie? Nietolerancja laktozy najczęściej objawia się w jako:

  • biegunka, spowodowaną przez zmniejszenie ilości wody wchłanianej przez organizm,
  • wzdęcia,
  • skurcze żołądka,
  • gazy,
  • nudności.

Jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?

Leczenie tego schorzenia różni się w zależności od przypadku. Niektóre osoby są w stanie strawić małe ilości laktozy, inni w ogóle jej nie tolerują. Zatem rozwiązaniem tego problemu może być ograniczenie spożywania mleka i nabiału. Dla niektórych z kolei oznacza to wyeliminowanie produktów mlecznych ze swojej diety. Na rynku istnieje wiele mlek roślinnych, bezmlecznych jogurtów czy serów, które mogą zastąpić te pochodzenia zwierzęcego. Warto jednak skonsultować się w tej sprawie z lekarzem, ponieważ odstawienie mleka i jego pochodnych może prowadzić do niedoboru wapnia, który jest budulcem mocnych kości i zębów. Ci, których eliminacja nabiału nie zadowala, mogą przyjmować laktazę w formie leku przed spożyciem mleka i jego przetworów. I w tym przypadku zalecane jest zasięgnięcie opinii lekarza. Nietolerancja laktozy może być uciążliwa, jednak wiele osób nauczyło się z nią żyć. W końcu stawką jest własne zdrowie i dobre samopoczucie. 

Może spodobać Ci się również:

photo 1519452575417 564c1401ecc0cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxNnx8dW5pdmVyc2l0eXxlbnwxfDB8fHwxNjc0Njg4OTk2ixlibrb 4.0.3q80w1080

Kryminalistyka studia – gdzie? Kto powinien wybrać kierunek kryminalistyki?

1 kwietnia 2023

Studia kryminalistyczne to bardzo ciekawy kierunek, który w ostatnim czasie staje się bardzo popularny. Wybór kryminalistyki oczywiście musi być dobrze przemyślany, ponieważ zakres tej pracy jest dosyć specyficzny i nie…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady